hulpvraag
 / 
Neuromotorische problemen

Neuromotorische problemen

Bij neuromotorische aandoeningen worden zenuwimpulsen verstoord, wat leidt tot problemen met beweging, spiercontrole en coördinatie, variërend van milde motorische vertragingen tot ernstige bewegingsstoornissen.

Bij neuromotorische aandoeningen loopt er iets mis binnen bepaalde gebieden in de hersenen, het ruggenmerg en/of het perifeer zenuwstelsel. De zenuwimpulsen die spieren aansturen om bewegingen te coördineren en uit te voeren zijn verstoord. Dit beïnvloedt de beweging, spiercontrole en coördinatie van het kind. Deze problemen kunnen variëren van milde motorische vertragingen tot ernstige bewegingsstoornissen die het dagelijkse leven van een kind aanzienlijk beïnvloeden.

Onze gespecialiseerde pediatrische kinesisten bieden behandelingen op maat om kinderen te helpen hun fysieke mogelijkheden te maximaliseren en functionele onafhankelijkheid te bevorderen. Hierbij focussen we op het normaliseren van de spiertonus, verbetering van de spiercontrole, balans en coördinatie, alsook een mooie oprichting in alignement. Wij behandelen onder andere:

  • Prematuriteit 
  • Cerebrale parese
  • Spierzwakte en hypotonie
  • Spasticiteit en hypertonie
  • Motorische ontwikkelingsvertragingen: ondersteuning bij het bereiken van mijlpalen in de motorische ontwikkeling
  • Neuromusculaire aandoeningen: behandeling en ondersteuning bij aandoeningen zoals spierdystrofie

Therapieën

Vojta therapie

Vojta therapie is een vorm van neuromotorisch stimuleren waarbij we het centrale zenuwstelsel beïnvloeden via uitgelokte reflexen. Bij het uitvoeren van deze therapie is het heel belangrijk dat het kind in een goede uitgangshouding ligt waarbij 1 of meerdere zones nodig zijn om beweging uit te lokken en waarbij we vertrekken vanuit een vast punt.
Bij het gebruik van Vojta therapie proberen we een juist lichaamsschema te bekomen, voorwaarden te scheppen voor een functionele houding en beweging en het kan ook gelden als voorbereiding op andere therapieën.
Vojta is een vorm van therapie waarbij we het kind in een zeer vroeg stadium kunnen aanzetten tot een juiste beweging. Van hieruit kan het kind stilletjesaan tot een juist lichaamsschema komen en deze (reflexmatige) bewegingen vormen dan de voorloper van verder doelgericht bewegen.

Link: www.vojta.com

Bobath/NDT

Bobath therapie wordt voornamelijk gebruikt bij kinderen met neuromotorische ontwikkelingsproblemen. In eerste instantie gaan we via een uitgebreide observatie vaststellen wat het kind kan en hoe het dit uitvoert. Hoe beweegt het kind zich, hoe organiseert hij of zij zich? Van daaruit gaan we dan op zoek naar een inclusieve, individuele aanpak per kind. We gaan kunnen afleiden welke spieren (over)actief zijn of net te weinig actief. We gaan dan de tonus van deze spieren proberen te normaliseren door middel van het faciliteren, stimuleren en inhiberen. Dit kunnen we bekomen door passief te positioneren ofwel actief aan de hand van analytische of functionele oefeningen met of zonder het hands on begeleiden van de therapeut. 

Omdat het zenuwstelsel plastisch is, is vroegtijdige behandeling en herhaling heel belangrijk.

De kinesitherapeut begeleidt ook de opvolging van eventuele hulpapparatuur mee (beugels, sta-apparaten, strekkers,...), ouderadvies en het zoeken naar aangepaste activiteiten en sporten om zo inclusief mogelijk te kunnen deelnemen aan alle activiteiten van het leven.

Link: www.bobath.be

Ons stappenplan

Hoe gaan we van start met
Neuromotorische problemen
?

Meer praktisch info
1
Contact opnemen
Doorgestuurd of op eigen initiatief? Contacteer ons door te bellen, mailen of het contactformulier in te vullen.
2
Eerste consultatie
We maken kennis met de ouder(s) en het kind. We luisteren aandachtig naar de hulpvraag en krijgen een eerste indruk van het kind.
3
Observeren en testen
Afhankelijk van de hulpvraag proberen we een objectief en totaalbeeld te krijgen van de problematiek door te observeren.
4
Kinesitherapie behandeling
We hebben nu een behandelingsplan op maat kunnen voorleggen aan de ouders. We kunnen starten met de therapie.
onze belofte

Wat kan je van ons verwachten bij
Neuromotorische problemen
?

Ons uiteindelijk doel is steeds om met een gerust hart en duidelijke informatie te kunnen starten met een behandeling. We besteden dan ook veel aandacht aan het welbevinden van het kind omdat dit zeker terug te zien is in de prestaties.

Kom bij iemand met de juiste specialisatie terecht
Communicatie met: CLB, artsen, scholen, ...
Contactgegevens

Maak een afspraak voor
Neuromotorische problemen

Contactformulier